13 vecí, ktoré by ste mali vedieť o vajíčkach (kat. 0-13 kg)?

V tomto blogu by som rada napísala niečo nemálo o vajíčkach (autosedačkách od narodenia cca do 1-1,5 roka), informácie, ktoré som za roky zozbierala.

1. Novorodenec a nesediace bábätko (až na malé výnimky) VŽDY patrí do vajíčka.

Prečo? Každá univerzálna autosedačka 0-18, 0-25, či nebodaj 0-36  je svojou konštrukciou (pásy hrubšie, tuhšie, ďalej od seba, poloha zapínania medzi nožičkami, ...) uspôsobená pre podstatne väčšie dieťa, pre bábätko jednoducho veľká a tým pádom nie bezpečná. Okrem toho neposkytuje nesediacemu dieťaťu polohu "klbka" tak ako vajíčko a teda je škodlivá pre jeho chbticu. (na prvej fotke dieťatko vo vajíčku Klippan Dinofix, na druhej v autosedačke kat. 0-18 kg)

2. Vajíčko vyberajte starostlivo

Vyhnite sa vajíčkam z trojkombinácie. V trojkombinácii väčšinou (až na výnimky) bývajú malé, nepohodlné, vložkovo zle riešené vajíčka bez akýchkoľvek nezávislých testov (len so základnou homologizáciou pre EÚ trh), aj dobré značky kočíkov dávajú niekedy do trojkombinácií skôr základné modely vajíčok ich značiek (často krát opäť malé s nedostatočnými vložkami). Na veľkúväčšinu kočíkov sa dajú dokúpiť adaptéry "Maxi-Cosi", na ktoré potom pasuje veľká škála kvalitných značiek.

Pri výbere vajíčka sa poraďte s odborníkom, ktorý má prehľad, ktoré vajíčka sú kvalitné, s dobrými testami a dobre vložkovo vyriešené (čo je tiež dôležité). Zároveň je potrebné zvažovať vhodnú základňu do Vášho auta, pretože sedadlá majú rôzny sklon a nevhodne zvolená základňa s vajíčkom, môže spôsobovať padanie hlavičky. 

                                                              Padajúca hlavička v zle zvolenom vajíčku so základňou do daného typu auta

3. Základňa k vajíčku nie je nutnosť

Základňa je k vajíčku výborná vymoženosť, ktorú určite využijete ak s bábätkom budete jazdiť často (v podstate denne) pretože . Nie je však nutnosťou pokiaľ viete vajíčko správne a pevne pripútať pásom auta. Pozor na isofixovú základňu v autách so šikmými sedadlami, je možné, že vajíčko kvôli základni budete mať veľmi nasedato, čo (hlavne u nesediaceho) bábätka môže viesť k nespokojnosti a k padaniu hlavičky pri spánku. V autách so šikmými sedadlami odporúčam buď vajíčko bez základne, alebo vajíčko so základňou pripútateľnou (aj) pásom auta, ktorú viete vypodložiť klinom (na vyrovnanie sklonu).

4. Ak dieťatku trčia z vajíčka nožičky, neznamená to, že treba vajíčko vymeniť

Trčiace nožičky z vajíčka, sú bezpečnostne úplne v poriadku. Aj nožičky vyložené na operadle auta, aj nožičky pokrčené v kolienkach. Nie je to dôvod vajíčko meniť, hlavne ak máte kvalitné, bezpečné vajíčko. Vajíčko je dieťatku malé ak (aj pri nastavení na najvyššiu pozíciu a po vybratí všetkých vložiek) dieťatku trčí z vajíčka hlava alebo pásy vajíčka začínajú hlboko pod ramienkami (troška pod nimi začínať môžu).

5. Zimné ani hrubé oblečenie do vajíčka (ani inej autosedačky) nepatrí

Zimné (vypchaté) a hrubé oblečenie spôsobuje nemožnosť poriadneho utiahnutia bezpečnostných pásov ako vo vajíčku tak aj vo väčšej autosedačke. Hoci sa Vám môže zdať, že pásy sú poriadne pritiahnuté, výplň oblečenia sa pri nehode stlačí a dieťatko sa može z pásov vyvliecť, čo môže mať žiaľ vážne následky. Šmykľavé oblečenie (napr. softshell) pod pásy tiež neodporúčam, je pomerne šmykľavé, čo tiež nie je dobre. Ideálne je bábätku obliecť len 2 tenšie vrstvy, následne sa môže prikryť dekou alebo použite fusak/deku do vajíčka s výrezmi na bezp. pásy.

6. Zdedené/darované/bazárové vajíčko - áno, či nie?

Čo sa týka autosedačiek z druhej ruky, vajíčka sú asi najmenej rizikové. Prečo? Vajíčko sa spravidla berie z auta domov, čo znižuje sa pravdepodobnosť, že s ním bolo (s prázdnym) búrané. Okrem toho vajíčka sa používajú pomerne krátku dobu svojej životnosti (cca 1 rok zo životnosti 5-6 rokov), takže je možné nájsť na bazároch vajíčka v dobrom stave a stále vrámci životnosti. Ideálne je kupovať vajíčko od známych alebo rodiny, kde je predpoklad, že naozaj poznáte jeho históriu (že nebolo búrané).

7. Pozor na správne nastavené a dostatočne zatiahnuté pásy

Pásy vajíčka by mali bábätku začínať v úrovni ramienok, prípadne málinko pod nimi - tzn. nie nad nimi ani výrazne pod ramienkami (až v úrovni lopatiek). Zatiahnuté by mali byť tak, že medzi pásy na ramienkach nedáte viac ako 2 prsty (na šírku). Pásy treba vždy pri usadení bábätka zatiahnuť, pri vyberaní povoliť. Chrániče pásov patria na ramienka - ku krku, nie na bruško - chránia krk dieťatka pred porezaním pásom pri prípadnej nehode. (na foto pásy voľné a chrániče na brušku)

8. Vajíčko pripútavajte správne a vždy PROTI SMERU jazdy

Vajíčko vždy patrí do protismeru jazdy! Dbajte aj na správne pripútanie vajíčka pásom auta (pokiaľ ho nemáte na základni). 

9. Pri vození vajíčka vpredu vždy vypínajte airbag spolujazdca

Ak máte vajíčko umiestnené vpredu, vždy musí byť deaktivovaný airbach spolujazdca. Ak Vaše auto túto možnosť nemá, nesmiete vajíčko vpredu voziť.

10. Čítajte manuál k svojej autosedačke!

Mnoho z nás manuály vôbec nečíta a koná intuitívne. Pri autosedačkách ale platí - prečítať odpredu odzadu aj päť krát! Ide predsa o zdravie a život vášho dieťatka a aj keď si myslíte, že pripútať vajíčko viete (lebo Vám to niekto ukázal). môže sa stať, že Vaše konkrétne vajíčko má mať niečo inak ako iné. Príkladom je poloha rúčky, ktorá neslúži väčšinou len na prenášanie vajíčka ale slúži aj na ochranu pri nehode. Každé vajíčko má jej polohu pri jazde určenú inak.

11. Aj prázdne vajíčko (ak ho nechávate v aute) treba pripútať

Prečo? Treba si uvedomiť, že každý voľný predmet pri nehode lieta autom. Predstavte si teraz pomerne veľké, cca 4 kg vajíčko letiace autom. Okrem toho aj mimo nehody môže vajíčko spadnúť a poškodiť sa - následne pri prípadnej nehode nemusí mať už stopercentnú účinnosť. 

12. Vajíčko používajte len na nevyhnutne dlhý čas

Odborníci odporúčajú nechávať novorodenca vo vajíčku max. polhodinku, staršie bábätko hodinu, následne treba robiť v ceste prestávku, dieťa z vajíčka vybrať, nechať poležkať (nakŕmiť, prebaliť, ...) a po 15-20 minútach môžete pokračovať v ceste. Nepoužívajte vajíčko (s výnimkou vajíčok polohovateľných do roviny) ako vaničku na kočíkovanie.

13. "Novorodenecká" vložka nie je len pre novorodenca...

"Novorodenecká" vložka (lepší názov je "zmenšovacia vložka") neslúži nutne len na prvý mesiac (dva, tri) života bábätka. Vložku vyberajte (ak sa dá) postupne, po častiach (najskôr jednotlivé výplne) a až keď je to nutné (intuitívne). Dieťatko nemá mať v autosedačke okolo seba kopu miesta, naopak, má byť pekne obopnuté aj zboku - je to bezpečnejšie aj zdravšie na chrbátik.